Home 3D-Science Vrouw krijgt 3D-geprinte metalen borstkas geïmplanteerd

Vrouw krijgt 3D-geprinte metalen borstkas geïmplanteerd

5 min lezen
0

De medische en dentale industrieën hebben 3D-printing als geen ander omhelsd. Logisch, want bij bijna alles wat ze produceren, gaat het om maatwerk en gepersonaliseerde objecten.

Het is niet alleen toekomstmuziek, want ook vandaag de dag worden er al een heleboel goede dingen gedaan met deze technologie. Dat ondervond ook een 54-jarige vrouw, mevrouw Gu uit China. Voor haar had deze technologische vooruitgang niet later moeten komen.

sternum6

Ze bezocht haar dochter in juni omdat ze last had van pijn op de borst en kortademigheid. De artsen ontdekten dat dat ze geen hartaanval had (wat ze zelf dacht) maar dat ze een grote tumor op haar borstbeen had zitten. Nadat ze heel veel dokters had bezocht die op zoek gingen naar een oplossing voor die tumor, werd vastgesteld dat het enige wat er gedaan kon worden was dat het borstbeen volledig verwijderd werd, wat ertoe zou leiden dat mevrouw Gu met een open hart zou rond blijven lopen en vele medische problemen in de toekomst.

sternum3

Toen bezocht de patiënt het Tang Du Ziekenhuis waar de artsen met een baanbrekende methode kwamen om haar aandoening te behandelen. Professor Wang Xiaoping werkte samen met verschillende andere artsen en chirurgen en kwam met een plan. De conclusie was dat ze het borstbeen weliswaar zouden verwijderen maar zouden vervangen met een exacte replica van haar originele been, in de vorm van 3D-geprint titanium.

Professor Wang legt uit: “Als een patiënt een deel van het borstbeen kwijt is, verliest hij zijn beschermmuur. Vervolgens kan hij zich nooit meer begeven in drukke plaatsen of zelfs andere mensen omhelzen en in zware gevallen kan zo’n patiënt zelfs op willekeurige momenten flauw vallen.”

sternum1

Het bleek nog nooit eerder gedaan te zijn en mevrouw Gu was dus het proefkonijn. Er was echter een probleem. Omdat het borstbeen van mevrouw Gu zo aangevreten was door de 6-7 cm grote tumor die eraan zat, was het onmogelijk om een accurate 3D-scan van haar bot te maken om de titanium replica te maken. Hierdoor moesten de artsen de data verzamelen bij andere vrouwen van dezelfde lengte en hetzelfde gewicht. Die data voegden ze samen met de data die ze wel van haar konden verzamelen.

sternum5

Met die data 3D-printte het team een 1:1 schaal model van plastic. Dit 3D-geprinte model werd gebruikt om te testen of hij er goed uitzag en er geen rare uiteinden waren. Vervolgens lieten ze bij een technische universiteit het titanium borstbeen printen. De operatie duurde 2,5 uur, er waren geen complicaties en het was een succes. Zowel de patiënt als het medische team zijn erg blij met de resultaten. Mevrouw Gu heeft er een groot litteken aan overgehouden, maar ze kon wel haar normale leven weer hervatten.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …