Home 3D-Culture & Design 3D-geprinte plafonnières van ontwerper Kees Kamper

3D-geprinte plafonnières van ontwerper Kees Kamper

6 min lezen
0

De vriendelijke Amsterdamse 3D-ontwerper Kees Kamper staat bekend om zijn creaties op het gebied van verlichting. Kees maakte tal van bijzondere lampen met 3D-printing en is een pionier van de techniek om zonder outer shell en dus met alleen infill te printen. In een nieuw project waarmee hij op slimme wijze een plafonnière ontwierp waarbij alle onderdelen behalve de draden, trafo en LED 3D-geprint zijn, verlicht Kees de gang van de redactie van 3Dprint Magazine. In dit artikel lees je hoe de 3D-geprinte plafonnières tot stand gekomen zijn.

3Dprint Magazine kreeg de bestanden opgestuurd door Kees en sloeg aan het printen. We kozen voor een transparante PETG van 3D4Makers, een mooi filament voor dit project vanwege de lichtdoorlatende eigenschappen. Hiermee printten we met de instelling ‘infill only’ op de Ultimaker 2 de behuizing van de plafonnière. De onderkant bestaat uit een honingraat-achtige structuur en is in geel 3D4Makers-PETG geprint. Door de structuur geeft de plafonnière een heel speciale schaduwval op de muren.

Het printen van alle onderdelen was snel gedaan, het kostte maar weinig materiaal en ook de LED, trafo en draadjes waren de kosten niet. Op deze manier kun je dus vrij eenvoudig een designlamp aan het plafond hebben hangen. Het leuke ervan is ook, dat je bijvoorbeeld de behuizing kunt behouden en een andere onderkant kunt ontwerpen en in de behuizing klikken. Wat dacht je van een transparant-blauwige ijspegelstructuur? De ijspegels hangen omlaag en het LED-licht schijnt er doorheen om er een ijzige uitstraling aan te geven.

Op het blog van Kees kun je zien wat zijn nieuwste creaties zijn. Het is bijna niet bij te houden, zoveel komt er uit de Leapfrog Creatr van Kamper. Met zijn ‘infill only’ techniek maakt hij zijn eigen interpretaties van bekende kunstwerken, zoals van Rembrandt waarmee hij meedoet bij een ontwerpwedstrijd van het Rijksmuseum.

Het uitgangspunt van 3D-geprinte kunst is natuurlijk een heel interessante: de kunstenaar kijkt met een heel ander oog naar de magie die plaatsvindt op het moment dat er een printkop met materialen begint te tekenen op een manier die de kunstenaar zelf nooit met de hand zou kunnen. Menselijke imaginatie tegenover exacte robotische uitvoering. Waarbij de mens de robot tot zijn limieten pusht en zelfs zulke patronen laat printen dat er tóch een element van onvoorspelbaarheid in sluipt.

Check al zijn art op zijn Instagram-pagina 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …