Home 3D-Science Bloedvaten succesvol 3D-geprint

Bloedvaten succesvol 3D-geprint

2 min lezen
0

Onderzoekers aan het Lawrence Livermore National Laboratory zijn erin geslaagd om via bioprinting bloedvaten te maken. Met deze geavanceerde technologie heeft het team een zeer complexe variant op 3D-printing ontwikkeld. De hele discussie over organen printen, begint met het printen van bloedvaten.

download

Zonder deze onderdeeltjes kunnen nieuwe onderdelen/implantaten niet integreren en succesvol groeien in het menselijk lichaam. Het zijn vaak miniscule onderdeeltjes van een mensenlichaam, maar erin slagen deze kunstmatig te maken, is een grote mijlpaal.

vessels2

Ze printen een basisweefsel met cellen erin, vervolgens printen ze daar weer buisjes op waar na verloop van tijd bloedvaten aan groeien. Deze bloedvaten leveren de benodigde voedingsstoffen en maken het mogelijk dat celstructuren zo goed als normaal beginnen te functioneren. Alle delen worden samengevoegd en krijgen de ingrediënten mee die nodig zijn om zichzelf te onderhouden.

vessels1

Het bloedvatennetwerk dat het team inmiddels succesvol heeft geprint, is nog behoorlijk ongeorganiseerd. Uiteindelijk is het doel om een realistischer netwerk van bloedvaten te printen. Hier is geavanceerdere technologie voor nodig.

In eerste instantie zullen ze in staat zijn om groeiende, levende weefsels te printen voor medische testen. Als dat lukt, kan een volgende stap het printen van organen zijn.

 

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …