Home 3D-Printen Bouw je eigen ultrasone 3D-print polijster

Bouw je eigen ultrasone 3D-print polijster

3 min lezen
0

We hebben vaker geschreven over hoe je je FDM-geprinte objecten kunt nabewerken en aceton-damp is een methode die al langer genoemd wordt. Nu is een 27-jarige techneut uit Portland, Oregon met een verbeterde versie gekomen van zijn ultrasone 3D-print polijster en hij legt op Instructables uit hoe je zo’n ding bouwt. De Automated Ultrasonic Misting 3D Print Polisher PRO gebruikt acetondamp om objecten die 3D-geprint zijn in ABS na te bewerken.

FGUFNGNIPOEKR6F.LARGE

Vorig jaar kwam dezelfde techneut, Michael Graham, met een eerste versie, een omgebouwde ultrasone luchtbevochtiger. Nu is hij dus terug met een geavanceerdere Pro-versie van zijn machine, eenvoudiger en efficiënter. Hoewel zijn eerste versie van de machine op zich goede eindresultaten opleverde, wilde Graham een draagbaardere en efficiëntere versie van zijn machine. Een die ook veiliger binnen gebruikt kon worden en niet zo veel brandgevaar opleverde. Met een paar technische aanpassingen is hij erin geslaagd om zijn doel te bereiken. “De gebruikersinterface is nu een AAN/UIT-knop en het apparaat gebruikt nu een gesloten pompsysteem en is geoptimaliseerd voor maximale mistproductie. En aangezien het compleet verzegeld is, is het veilig voor binnenshuis, kost minder aceton en er hoeft niet steeds water bij”.

FZD2K9TIPPAOO2N.MEDIUM

Vloeibare aceton wordt van de ene naar de andere transparante box gepompt (waar het 3D-geprinte object in staat) zodat er in die box een evenredig verdeelde mist ontstaat die het gehele oppervlak van het object bedekt. Voor het polijsten van PolySmooth-materiaal kan Isopropyl alcohol worden gebruikt.

FXPXQN4IPPAOTF7.LARGE

De aceton kan in theorie wel de sterkte van de 3D-geprinte ABS-onderdelen verminderen, dus Graham deed wat experimenten met zijn machine en kwam tot de volgende conclusie: “de onderdelen worden wat isotropischer na de acetondamp-behandeling. Dat betekent dat ze uniformer reageren, de krachtenverwerking wordt als het ware genivelleerd over het gehele object”.

FEXHNCIIPOEKR15.LARGE

Op Instructables kun je ook de volledige BOM (Bill of Materials) vinden.

 

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …