Home 3D-Culture & Design Eenvoudige herontworpen 3D-geprinte schaakset leert nieuwelingen intuïtief verschillende schaakspellen

Eenvoudige herontworpen 3D-geprinte schaakset leert nieuwelingen intuïtief verschillende schaakspellen

4 min lezen
0

Schaken is al een eeuwenoud spel. De oorsprong van onze Westerse variant ligt ergens in India, want het schaakspel kent vele varianten en verbasteringen. Ons bekende spel is eigenlijk een variant van een spel voor vier spelers genaamd Chaturanga wat rond het jaar 400 zijn intrede deed in India. Pas nadat de Perzen, de Moslims, de Portugesen en de Grieken hun plasje erover hadden gedaan en het spel hadden aangepast kwam de bekende variant rond het jaar 1400 in Europa binnen zetten.

Hoewel al deze verschillende varianten dus van oorsprong van hetzelfde spel afkomstig zijn, zijn de spelregels van deze verschillende versies totaal verschillend.

spel3

Een kunstenaar uit Los Angeles genaamd Nova Jiang besloot al deze verschillende bestaande variaties eens onder de loep te nemen en de stukken te herontwerpen. Het nieuwe ontwerp van de stukken baseerde ze op de bewegingen die ze bij het spel mogen maken.

spel2

Uiteindelijk ontwierp en 3D-printte ze stukken voor acht verschillende schaakspelvariaties waaronder het traditionele Westerse spel, Makruk uit Thailand, Janggi uit Korea, Shatar uit Mongolië, Sittuyin uit Myanmar, Shogi uit Japan, Xiangqi uit China en Shatranj (een voorloper van het schaakspel uit Perzië). Het project noemde ze Orthogonal/Diagonal.

De borden waarop deze spellen worden gespeeld verschillen van elkaar. De 3D-geprinte stukken voor deze verschillende spellen zijn echter vrijwel allemaal hetzelfde. De stukken zijn gevormd om de belangrijkheid uit te stralen en tevens de toegestane bewegingen uit te dragen.

Het stuk van de Koningin is zodoende vrij groot (en dus belangrijk) en de achtpuntige stervorm laat zien welke kanten ze ongelimiteerd op mag bewegen. Zo is de loper weer een stuk kleiner en heeft het stuk vier punten waardoor direct duidelijk is dat het een stuk is met gelimiteerde bewegingsvrijheid.

movement

De kunstenares vliegt de hele wereld over met haar exhibitie waarin al deze verschillende schaakspellen te zien zijn. Hiermee wil ze nieuwe spelers leren schaken en tevens intuïtief door de eenvoudige en duidelijke stukken de andere schaakspelvormen uitleggen.

spel4

Maar haar project stopt daarmee niet. Op dit moment is Jiang bezig met het ontwikkelen van software die in staat is strategische bordspelen te ontwikkelen met corresponderende stukken. Zodra de spelers de parameters en specificaties doorgeven van de stukken ontwikkelt deze zelfde software een bijpassend stuk die vervolgens via een 3D-printer kan worden geproduceerd.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…