Home 3D-Culture & Design Eerste compleet 3D-gebreide jasje is een feit en draagt de naam ‘The Seamless Jacket’

Eerste compleet 3D-gebreide jasje is een feit en draagt de naam ‘The Seamless Jacket’

4 min lezen
2

We schreven er vorig jaar al over, 3D-breien wordt het helemaal. Toen informeerde we over de startup Unmade die een complete lijn aan 3D-gebreide sjaals en mutsen op de markt bracht.

Inmiddels zijn we dik een half jaar verder en het blijkt dat de technologie van 3D-breien (en het testen ervan) niet heeft stilgestaan. Want het eerste volledig 3D-gebreide jasje, gemaakt door Ministry of Supply, is een feit!

ministry-supply-3dknitted-seamless-jacket-brings-additive-manufacturing-menswear-1

Wat is er nu zo bijzonder aan een 3D-gebreid jasje? Ten eerste komt het jasje compleet uit een 3D-breimachine, een soort 3D-printer voor kleding. Net als bij 3D-printing betekent dit dat er helemaal niks geassembleerd hoeft te worden, of in dit geval, genaaid. Alle mouwen, pockets en kragen zijn in een keer in het kledingstuk aangebracht. Bovendien gebruikt het produceren van deze Seamless Jacket veel minder grondstoffen omdat het gemaakt is met een additieve fabricagetechniek. In tegenstelling tot subtractieve fabricage betekent dit dat je veel duurzamer produceert.

ministry-supply-3dknitted-seamless-jacket-brings-additive-manufacturing-menswear-10 ministry-supply-3dknitted-seamless-jacket-brings-additive-manufacturing-menswear-5 ministry-supply-3dknitted-seamless-jacket-brings-additive-manufacturing-menswear-4 ministry-supply-3dknitted-seamless-jacket-brings-additive-manufacturing-menswear-3 ministry-supply-3dknitted-seamless-jacket-brings-additive-manufacturing-menswear-6

Het resultaat is daarom verbluffend mooi. Je ziet namelijk vrijwel geen naden of opgezette stukken. Bovendien is door middel van software het jasje ook nog eens maatwerk. En daar ligt dan ook het business model. Maatwerk is normaal gesproken extra prijzig, doordat de kleermaker alles handmatig moet aanpassen. Dat zal binnenkort dus verleden tijd kunnen zijn.

Ministry of Supply is opgericht door voormalig studenten van MIT in 2012. Zij brachten met dit bedrijf al dezelfde materialen die NASA gebruikt om de temperatuur te reguleren in hun ruimtepakken naar de retailmarkt in hun andere kledingdesigns. En ook de Seamless Jacket is niet gemaakt van een alledaags stofje. Het materiaal is bijvoorbeeld aan vier kanten rekbaar en weet goed raad met vocht. Het jasje kost dan ook $250,- , maar dat is op zich nog best schappelijk als je het vergelijkt met andere medium merken.

Het duurt slechts anderhalf uur om een Seamless Jacket te maken met de 3D-breimachine.

Volgens Gihan Amarasiriwardena, de co-founder van Ministry of Supply, is dit dan ook de toekomst van kleding maken en retail. Volgens hem loop je binnenkort te winkel in, laat je je maat opnemen via een bodyscan en wordt er een compleet kledingstuk gemaakt die zo ontzettend goed valt en past dat je het idee hebt dat het een onderdeel van jezelf is in plaats van een kledingstuk.

Wij zijn in ieder geval razend enthousiast!

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Culture & Design

2 Reacties

  1. Bas van Wayenburg

    16 mei 2016 op 10:33

    Wow! Gaaf!
    Kan er nog een echte mannen kleding ontwerper meekijken om dit soort jasjes nòg mooier te krijgen?

    Reageer

    • Maarten Verkoren

      17 mei 2016 op 11:46

      Dat is zeker de bedoeling!!

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…