Home 3D-Science Patiëntspecifieke 3D-geprinte chirurgische instrumenten next big thing

Patiëntspecifieke 3D-geprinte chirurgische instrumenten next big thing

4 min lezen
0

Spaanse chirurgen maken momenteel furore met futuristische gereedschappen, die het mogelijk maken een nieuw soort patiënt-specifieke zorg aan te bieden. Deze 3D-geprinte chirurgische instrumenten zijn al op 30 patiënten gebruikt in iets meer dan een jaar tijd in verschillende toepassingen.

Dankzij 3D-printing zijn de chirurgen in het Spaanse Málaga er in geslaagd om medische gereedschappen te maken die zó goed zijn, dat ze operaties succesvoller maakten. Deze 3D-geprinte chirurgische instrumenten, gecreëerd door cardiovasculaire chirurg Ignacio Díaz de Tuesta (nu werkzaam bij La Paz Hospital – Madrid), konden voorheen niet gemaakt worden, door de beperkingen die er zijn met conventionele productiemethoden.

Met de 3D-printer is het nu mogelijk om chirurgische instrumenten te maken die specifiek passen bij de patiënt. Ze zijn 3D-geprint vanuit omgebouwde echocardiografie en CT-beelden. De chirurgen bij het Hospital Regional Universitario de Málaga hebben de 3D-geprinte chirurgische instrumenten gebruikt in toepassingen rond een open hartoperatie tijdens de procedures zoals:

  • Vervanging van de aortaklep
  • Wijzigingen van aorta-segmenten door aneurysmata of aortadissectie
  • Hypertrofische cardiomyopathie

Ze hebben onder andere de volgende instrumenten gemaakt:

  • Aortaklepbeschermer
  • Paravalvular probe
  • Intraoperatieve diameter-meter van de aorta
  • Peiler voor het kalibreren van de incisie van de huid

Elk object wordt 3D-geprint met plastic en kan gemakkelijk worden gesteriliseerd voor hergebruik. En terwijl Dr. Ignacio Díaz de Tuesta en collega’s met behulp van zijn 3D-geprint medische instrumenten voor nu de pioniers zijn, is dit natuurlijk het beeld van de toekomst voor veel ziekenhuizen. De meeste zijn nog maar net begonnen met de eerste stappen zoals 3D-geprinte medische modellen, omdat zij in hebben gezien dat het erg nuttig is om patiënt-specifieke modellen te printen vanaf MRI en CT-scans, waarmee het mogelijk is om tumoren en andere aandoeningen te duiden.

Dit is al handig voor diagnose, behandeling, onderwijs, en begeleiden tijdens de procedure. Met bijbehorende 3D-geprinte chirurgische instrumenten, worden de mogelijkheden steeds groter voor chirurgen die zo in staat raken om de procedures te stroomlijnen en een volledig gepersonaliseerde zorg aan hun patiënten te bieden.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …