Home 3D-Gear Ultimaker 3 aangekondigd in New York en Amsterdam

Ultimaker 3 aangekondigd in New York en Amsterdam

11 min lezen
0

Ultimaker kondigt vandaag de wereldwijde beschikbaarheid van haar nieuwe generatie 3D-printers aan: de Ultimaker 3. Na de Ultimaker 2 bleef het een hele tijd stil en was het wachten op een nieuwe generatie. Dit duurde lang en de updates van de Ultimaker 2 waren mager.

Volgens Ultimaker zelf zorgt de Ultimaker 3 “voor geometrische vrijheid in ontwerpen, dankzij de mogelijkheid om complexe geometrische vormen te printen met materialen van industriële kwaliteit. De geïntegreerde configuratie van hardware, software en materialen zorgt samen met de gestroomlijnde instellingsmogelijkheden voor een efficiënte workflow en de beste printresultaten. Professioneel en betrouwbaar 3D-printen is nu toegankelijk voor een brede groep gebruikers.”

ultimaker-3-2

Of dit zo is, zal de tijd leren. 3Dprint Magazine zal in overleg met Ultimaker gaan om de printers te reviewen, vergelijken met de Ultimaker 2 en hun concurrenten.

In onderstaande video kun je raw footage (unedited, want meteen gepubliceerd) zien van de onthulling die zojuist plaats vond in Amsterdam:

 

Zonder de machine in handen gehad te hebben, kunnen we alleen onze verwachtingen uitspreken, gebaseerd op de specs. Hieronder de voors en tegens (op voorhand).

Pros

  • Dual extrusion-systeem – Eindelijk! Ultimaker heeft jaren zitten worstelen met het goedkrijgen van deze technologie. Waar bijvoorbeeld Builder en Leapfrog al lang een (redelijk succesvol vs. falend) dual extrusion-systeem op de markt hadden, liep Ultimaker hopeloos achter. Met dit nieuwe systeem is Ultimaker eindelijk in staat om in meerdere materialen en kleuren te printen. En waarschijnlijk beter dan Leapfrog’s Creatr HS, want Ultimaker belooft een lifting mechanism op de tweede nozzle, waardoor je niet krijgt dat die je print gaat lopen verpesten.
  • Makkelijk verwisselbare print cores – dat is echt een grote verbetering. Zeker ten opzichte van de eerste Ultimaker 2’s. Het uit elkaar halen en in elkaar zetten van de printkop is echt een ellende, zeker als dit vaak moet. Totaal niet gebruiksvriendelijk. Het was nota bene een gebruiker (Olsson) die met de oplossing kwam: een verwisselbare kop. Je kunt het ook positief brengen en zeggen dat dit de kracht van Ultimaker’s community was. Mag ook van mij. Wel zonde dat Ultimaker die innovatie vervolgens weer liet vallen. Wij hier op de redactie zitten al een jaar te wachten op de beloofde verwisselbare koppen voor onze Ultimaker 2’s. Komen die nog een keer, jongens? Trideus misschien? Anyone?
  • Gebruiksgemak dankzij verbeterde printerautomatisering – die het giswerk bij het voorbereiden van de prints elimineert en keer op keer voor een perfect model zorgt. De Ultimaker 3 introduceert bijvoorbeeld slimme materiaaldetectie met behulp van NFC-technologie, die de printer precies instelt op specifieke materialen, inclusief active bed leveling. Een USB-poort, ethernet en wififunctionaliteit zijn toegevoegd, voor eenvoudige toegang en een efficiënte workflow. Klinkt goed en ronkend, benieuwd naar de uitvoering. Met name de NFC-koppeling: alleen maar een gimmick, of een nuttige toevoeging? Of toch vooral een manier voor Ultimaker om zelf meer materialen te kunnen gaan verkopen?
  • Camera! De mogelijkheid om de voortgang van het printen in realtime te bekijken met de ingebouwde camera die verbonden is met de open source software Cura.
  • De Ultimaker-community – toch ook wel fijn dat er veel te vinden is op forums omdat veel mensen een Ultimaker hebben.
  • Het is de nieuwste Ultimaker, jonguh!! – Nuff said!

nieuwe-notitie

Cons

  • Het is bijna dezelfde printer als de Ultimaker 2. Als je naar de specs kijkt, hadden we wel wat meer verwacht van drie jaar research en innovatie… Maar we laten ons graag van het tegendeel overtuigen!
  • De prijs gaat weer omhoog… En de Ultimaker 2 was al niet de goedkoopste. Op zich niet erg, als ie maar wel de beste is.
  • Ultimaker richt zich steeds meer op de professionele gebruikers – zou ook bij de pros kunnen staan, maar is hier een con, want maakt het lastiger voor de consument. We begrijpen wel waarom Ultimaker dit doet, want de consumentenmarkt is nog steeds niet heel groot, maar dat heeft ook weer te maken met de 3D-printers zelf. Kip en ei. Als de 3D-printers supergebruiksvriendelijk zouden zijn en weinig storingen en meer mogelijkheden zouden hebben (en niet te veel verschillende instellingen en materialen die alles complex maken), zouden veel meer consumenten instappen.
  • Ondersteunt geen hoogwaardige kunststoffen – zoals metaalvervangers PEEK, PEIPPSU en andere. Als je je toch op de professionals richt, zou het handig zijn als de nozzle tot 400 graden kan en het printbed tot 200 graden. De geruchten gaan dat Ultimaker wel al bezig is met een upgrade hiervoor, dus als die waar zijn, dan vervalt deze con.

ultimaker-3-content-photo-04

3Dprint Magazine interviewde Jeroen Paulussen van Trideus (dat Ultimaker vertegenwoordigt).

3DPM: “Waarom richt Ultimaker zich niet op de consument?”

“Ultimaker gaat voor de hoogste kwaliteit en mikt met de 3 op bedrijven en andere professionals. Voor de consument die het beste verlangt, is de 3 uiteraard ook een prima optie. Maar de Ultimaker Original en de Ultimaker 2-serie worden ook gecontinueerd en zullen prima opties blijven voor de consument.”

3DPM: “Waarom kan de nozzle niet tot 400 graden en het printbed tot 200?”

“Hier wordt al hard aan gewerkt om dit mogelijk te maken. Coming soon dus, als het goed is.”

3DPM: “Wat verstaan jullie onder active bed leveling?”

“Voor je gaat printen stel je op de gebruikelijke manier je bed in, dus kalibreren gaat dan nog handmatig. Dit hoeft in principe maar één keer, namelijk als je hem uit de doos haalt. De machine is uitgerust met een sensor die tijdens het printen van de cruciale eerste lagen, voortdurend de afstand tussen de nozzle en het printbed meet. Tijdens het printen gaat de machine dus in de gaten houden of het goed gaat, zodat je print niet zal mislukken door verkeerde kalibratie.”

3DPM: “Wanneer kunnen we hem reviewen?”

Dit kan helaas pas in januari 2017.

3DPM: “Waarom dan pas?”

Omdat de resellers eerst de machines uitgeleverd krijgen.

ultimaker-3-content-photo-02

Conclusie: als ie stabieler is, minder snel vastloopt, makkelijkere printheads heeft, consequent in hoge kwaliteit print, gebruiksvriendelijker is en veel materialen aankan, is de Ultimaker 3 een aanwinst.

De Ultimaker 3 is per direct beschikbaar via Ultimakers netwerk van wereldwijde partners, vanaf $3,495.

Voor meer informatie over de Ultimaker 3 ga je naar: www.ultimaker.com/en/products/.

ultimaker-3-extended-4 ultimaker-3-extended-1

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …