Home 3D-Gear Zandprinter gaat Amerika en Ohio ‘Great Again’ maken

Zandprinter gaat Amerika en Ohio ‘Great Again’ maken

3 min lezen
0

Donald Trump is president en overal in Amerika ontstaan initiatieven om het land weer groot te maken. Sommige slaan helemaal nergens op en komen er eerder op neer dat het land zichzelf in de voet aan het schieten is, maar de zandprinter die in Leetonia, Ohio in gebruik is genomen is dan weer wel heel slim. De industriële zandprinter weegt meer dan 16 ton en zal worden gebruikt om mallen te maken voor het gieten van metaal. Deze oude industrie maakt deel uit van wat Trump de ‘rust belt’ noemt. De oude, verroeste ruggengraat van de Amerikaanse industrie kan inderdaad wel een zetje gebruiken.

Hoewel metaalgieten al duizenden jaren gedaan wordt, is de techniek nauwelijks veranderd. Het komt in principe neer op een holte van zand waar je heet, gesmolten metaal in giet. Deze 3D-printer zal de manier waarop metaalgieten gedaan wordt, gaan veranderen. Hij zal de zandkernen en -mallen gaan 3D-printen waar het metaal in gegoten gaat worden, waardoor de fabricanten een stap in het proces over kunnen slaan.

Dat gaat leiden tot betere prestaties, meer brandstofefficiëntie en snellere productietijden. Dit alles leidt er uiteraard toe dat de kosten omlaag gaan en deze industrie weer concurrerend moet worden met die in de lagelonenlanden. Dat is lekker en net op tijd omdat The Donald heeft aangekondigd dat ie de lagelonenlanden gaat boycotten. Toch wel fijn als het alternatief in eigen huis niet veel duurder is.

Dit zal dus banen gaan brengen naar Noordoost Ohio. Want er zijn technici nodig die met de machine gaan werken. Studenten hebben er al mee gewerkt en zijn erg enthousiast. De zandprinter kostte 1 miljoen dollar, maar dit gaan ze snel terugverdienen in Leetonia.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …