Home 3D-Lifestyle IKEA denkt aan 3D-gebioprinte gehaktballen als alternatief

IKEA denkt aan 3D-gebioprinte gehaktballen als alternatief

4 min lezen
0

Op de redactie van 3Dprint Magazine loopt niemand rond die nooit bij IKEA komt. Op onze burelen zijn vaak allerlei snacks uit de foodshop van het Zweedse meubelparadijs te vinden. Persoonlijk eet ik niet vaak de gehaktballen van IKEA, maar ik ken veel mensen die dit wel doen. Deze zogenaamde Köttbullar zijn misschien wel het bekendste hapje uit de Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunaryd, maar ook in Zweden begint men zich te realiseren dat de consumptie van vlees een extra belasting is op het milieu.

kottbullar-meatballs-frozen__0410913_PE570315_S4

Vleesproductie zorgt voor klimaatproblemen, zoveel is duidelijk. De vleesverwerkende industrie en de dieren zelf zorgen voor meer broeikasgassen in de atmosfeer dan vele andere industrieën en vervoersmethodes. In Kopenhagen zit een onderzoekslab van IKEA waar niet alleen wordt nagedacht over nieuwe producten voor in de huiskamer, maar ook voor op je bord.

De onderzoekers in dit design lab, Space10 geheten, werken nu aan een project dat Tomorrow’s Meatball heet. Hierin wordt gekeken naar hoe de IKEA-gehaktbal er over een jaar of tien uit zou kunnen zien.

large_final_meatballs_landscape-10_2

De projectleiders, Bas van de Poel en Kaave Pour, laten geen methode of ingrediënt onbestudeerd en denken onder andere aan gehaktballen gemaakt van insecten, planten en dus ook van vlees dat niet van levende dieren afkomstig is, maar van vlees dat kunstmatig gekweekt is in laboratoria, via het bioprinten met stamcellen van runderen. De trouwe lezer van dit blog zal deze methode nog herkennen van eerdere artikelen [1], [2], in Amerika wordt hier immers ook onderzoek naar gedaan.

De VN voorspelt dat de vraag naar voedsel de komende drie decennia met 70% gaat stijgen, door groeiende bevolking en afnemende voorraden van vers water en natuur. Gehaktballen gemaakt van algen of insecten klinken misschien niet zo aantrekkelijk, maar is wel degelijk erg voedzaam. Maar gezien de aantrekkelijkheid is het wellicht een betere optie om diervriendelijk vlees uit laboratoria te eten, hetgeen bovendien nog gezonder is dan vlees van dode beesten. IKEA onderzoekt het fenomeen verder, wie weet mogen we deze gehaktballen in de toekomst ook zelf in elkaar zetten. Of kopen we bij IKEA de materialen die door onze eigen keukenprinters worden omgezet in een maaltijd.

ikea1 ikea2 ikea3 ikea8 ikea7 ikea6 ikea5 ikea4

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …